Bloggintresserade

fredag 26 juni 2009

OMFATTANDE GÄDDFORSKNING VISAR: catch & release inte skadligt


Gäddan klarar bra av att fångas och släppas fri igen. Det visar ett omfattande finskt forskningsprojekt som pågått under två års tid.

En gädda som har fångats på drag kan mycket väl släppas tillbaka i sjön. Det är bara då fisken blöder kraftigt kring gälarna som den kan ha svårt att överleva.
Det har man kommit fram till efter att ha studerat huruvida fiskemetoden catch & release är skadligt för gäddor eller inte.
Forskningen har letts av utbildningslinjen för fisk och miljö vid Åbo yrkeshögskola Airisto i Pargas.

Analyserade noga
Forskarna har 2006-2008 följt med sammanlagt 87 gäddor på mellan 3 och 11 kg.
Fångstmomentet analyserades noga genom att man i varje enskilt fall antecknade var fisken hade fastnat på kroken, hur mycket den blödde, hur länge den varit i luften och hur den hade behandlats vid fångsttillfället.
Efter fångsten följde man med fiskens utveckling under sammanlagt 8 veckor. Då iakttog man eventuella skador, dödlighet eller tecken på stress.

Repade sig
En gädda med kraftig blödning vid gälarna dog omedelbart efter fångsten. Under observationsperioden dog två som vid fångsttillfället hade skador på gälarna.
En del fiskar mådde sämre direkt efter fångsten men repade sig innan observationsperiodens slut.
Gäddorna utsattes också för samma behandling som de får då de vägs, det vill säga de lyftes upp vertikalt med ett grepp i underkäken. Ingen gädda tog skada av vägningsmomentet.

Med urskiljning
I slutrapportenkonstateras att catch & release, eller fiske med urskiljning som forskarna anser att man borde kalla det, är motiverat med tanke på resultatet och på det faktum att fiskbeståndet minskar.

Tidigare forskning har visat att stora fiskar har en större förökningspotential än små. Därför föreslår forskarna att fritidsfiskaren skall gå in för att släppa de stora exemplaren tillbaka och behålla de som är under 3 kg. som matfisk.
Catch and release är, enligt forskarna, också bättre än att döda i de fall då man fångar mer fisk än man äter men ändå vill fortsätta fiska.

Källa: Svenska gäddklubbens medlemstidning, Crocodile news.

1 kommentar:

  1. Härligt!
    Då kan jag återgå till att ta upp gäddorna med med LIP GRIP isf att ta gälgrepp och hålla under magen.
    Skönt att inte behöva oroa sej över att tarmarna kommer i olag eller över rygg-kotor som jag tidigare trott tar skada.

    SvaraRadera