Bloggintresserade

måndag 1 juni 2009

Några tankar om Catch & Release


För att vi och kommande generationer ska kunna njuta av härliga kamper med riktigt stora gäddor, så gäller det att vi alla hjälps åt att vårda bestånden av stor gädda. Handen på hjärtat, hur många är det inte som tycker att det är roligare att få en riktigt stor fisk än tio små?

I vatten där många stora gäddor tas upp och dödas finns det risk för att bestånden av små gäddor ökar dramatiskt eftersom de små då inte längre har några fiender som håller efter dem längre. Så lätt förvandlas ett mycket spännande gäddvatten till ett vatten utan spänning.

Det sägs att en gädda på 10 kg. har ett minst lika stort revir som tio en-kilos gäddor. Så dödas en 10-kilos så kan många mindre gäddor ta över detta område. Gör inte många mindre gäddor mer skada på annan fisk (ädelfisk tex) än en stor?

En stor gädda har också rätt gener för att dess avkommor ska bli stora. Så det är nog också viktigt att de får leka i fred så vattnet förblir intressant för oss sportfiskare.

Jag tycker absolut att man kan ta upp matfisk. Man får inte vara fanatisk, men små gäddor smakar mycket bättre än stora....

Det råder delade meningar om att återutsätta fisk, men fisken klarar sig alldeles utmärkt bara man använder sig av sunt förnuft vid hanteringen. Snabbt mothugg, "kort" fight, skonsam landning, snabb urkrokning och dokumentering, och en försiktig återutsättning. Det finns otroligt många exemplar av gäddor som fångats och återutsatts ett flertal gånger.

Se återutsättandet som en spännande grej, som en utmaning. Det är inte coolt att döda en stor gädda, det klarar vem som helst. Men när du klarar att återutsätta en stor gädda så är det RESPEKT!!!

Go for catch & release!!!

Skitfiske på er alla sportfiskare.

3 kommentarer:

  1. Kanon bra skrivet! Tänkvärda ord!

    SvaraRadera
  2. Nä de ska vara CATCH & KILL :-)

    SvaraRadera
  3. Ja du lillkubikarn. Det tyckte jag också var häftigt när jag var liten

    SvaraRadera