Bloggintresserade

fredag 9 juli 2010

Dags för åtgärder mot nätfisket

Länsstyrelsen Gävleborg och Bollnäs kommun har bedrivit provfiske i Varpen under två dagar. 48 nät har lagts i på kvällen och tagits upp på morgonen efter på varierande djup på bestämda platser på sjön. Detta har gjorts vid två tillfällen.
Resultatet talar sitt tydliga språk:
Ingen öring fastnade i näten. Det tyder på att öringen har problem att vandra enligt fiskerikonsulent Kalle Gullberg.
Beståndet av gös är mycket oroväckande. De flesta exemplaren var runt 35-40 cm vilket betyder att de inte hunnit reproducera sig. Det omfattande fisket med fasta redskap, framför allt nätfiske tros vara orsaken.
Så nu är det väl ändå dags för ett nätförbud anser jag. Åtminstone från islossning fram till sista juni så Fisken fredas under leken.
Ett gladare besked under provfisket var att abborre i varierande storlekar från flera generationer fastnade i näten. Det tyder på att det inte är någon försurnings- eller syreproblematik i Varpen.

5 kommentarer:

  1. Janne Team Minttu9 juli 2010 kl. 10:47

    Nätförbud är naturligtvis ett måste! Det gäller bara att övertyga fiskerättsägarna om det kloka i att låta gösen växa upp till anständiga storlekar och att det är både bättre och framför allt roligare att fånga dem på sportfiskeredskap. Om jag fattat det hela rätt så kan inte fiskevårdsföreningen förbjuda nätfiske utan tillstånd från fiskerättsägarna?

    SvaraRadera
  2. Jo nätförbud bör införas tycker jag,men vad jag förstått så går han-gösarna kvar och vaktar rommen,alltså har ett revir så därför så bör lek-områden fredas från allt fiske och kanske speciellt vertikal och jigg utövande.
    Vad menade konsulenten med att öringen har problem att vandra?Med kraftverk åt bägge riktningarna så...:)
    Krille Light lake

    SvaraRadera
  3. Ser att vårt arbete (hkfk) i orsjön ligger helt rätt i tiden. i Orsjön är gösen fredad under hela juni för att den skall skyddas under lekperioden.
    Vidare jobbar klubben för ett minimi mått på nätmaskor till 60 mm (120mm) sträckt maska. Dessa nät börjar fånga gös först efter att de lekt minst en gång.
    I förlängningen siktar klubben naturligtvis mot ett totalt nätförbud.Vi vill göra Orsjön till ett av hälsinglands bästa sportfiskevatten , och i ett sportfiskevatten lägger man inte nät.
    Kika på vårt arbete på www.hkfk.se klicka på "arbråsjöarnas sportfiske".
    Berka.

    SvaraRadera
  4. Janne Team MInttu10 juli 2010 kl. 11:21

    Ni ligger helt klart rätt i tiden i Orsjön. Fiskeförbud under lektid borde gällla samtliga arter. Det är väl lite tidigt än för att se resultatet, men jag väntar med spänning. Goda exempel är nog det som ger bäst effekt. I Bollnäs måste man köpa ett speciellt nätkort. Tyvärr saknas det nån koll på hur många kort som säljs och till vilka. Hanebo-Segersta fiskevårdsförening sälöjer endast nätkort genom styrelsen. Det är ett bra sätt att ha koll på hur många nätkort som säljs.

    SvaraRadera
  5. Håller helt med tidigare kommentarer. Tror även att en del trollingfiskare tar upp allt de får - vilket en bra dag kan vara över 20 gösar, varav de flesta små...
    /Johan

    SvaraRadera