Bloggintresserade

fredag 13 november 2009

Fet som en "julegris"!


Idag kom jag äntligen ut på lite gäddtrolling. Tre veckor sen sist. Jag tjatade på Nella, skepparn i Petterberg med gubbe, att han måste hänga med ut på fiske. Han var ganska lättövertalad så vi gav oss iväg vid 9-tiden mot en sjö i Bollnäs kommun i Ljusnans vattensystem. När vi kommer fram så visar termometern -5!
Vi sjösätter båten (Nella 2) och glider ut mot madams jaktmarker. Det dröjer över en timme innan vi får första hugget på ca. 5,5 meters djup. Huggen fortsätter att komma men ingen gädda vill fastna. Efter ca. 3 timmars trolling så fastnar äntligen en fisk, hon bjuder inte riktigt upp till kamp men känns ganska tung. Efter en par minuters fight så landas en riktigt fet madam på endast 101cm. men vågen visar hela 8,08kg. Fet som en julegris. Tyvärr så satt krokarna så illa att det inte gick att rädda livet på henne. :(
Efter den fisken så summerar vi dagen och packar oss hemåt med bara en landad fisk på 7 påslag. Inte bra.
Förhoppningsvis hinner jag dit en gång till innan isläggningen.
Skitfiske!!!

14 kommentarer:

  1. Fin form på gäddan, synd att det inte gick att sätta tillbaka henne.
    Team Röd/Håkan

    SvaraRadera
  2. Ja Håkan. Man mår inte bra när man inte kan rädda livet på en fin madam... :(

    SvaraRadera
  3. Du måste visa Nella hur man gör.Det måste vara ett tag sedan han fick något?

    SvaraRadera
  4. Nja Nella fick nog förra helgen. Enligt rykten var han på styrdans. Har ni inte hört talas om den nya dansen Dirty Fox? ;)

    SvaraRadera
  5. Grattis som fan till den fina gäddmadame, synd att krokarna fastnade så illa men det är inte värt att chansa på att hon ska överleva som många tywärr gör i dessa lägen.

    SvaraRadera
  6. Varför händer det bara för vissa? ...att gäddorna krokas så illa så att dom "troligen inte överlever" Förklara vart krokarna sitter för att det ej ska gå att återutsätta? Gäddans blod koagulerar i vatten INTE på land - tillbaka med fisken så fort det bara går nästa gång om du "vill" att den ska klara sig
    MVH

    SvaraRadera
  7. Det har jag aldrig hört förut, att blodet koagulerar i vatten. Har det att göra med att de är kallblodiga? Det måste jag forska vidare på.
    Tack för tipset!

    mvh

    SvaraRadera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  9. Mycket gnäll, om man blir tvungen att avliva en fisk så är det väl upp till var och en att avgöra detta.
    Har själv slagit ihjäl massor med gädda och sålt. Men det var förr nu mer sätter jag tillbaka all gädda. Även de som tveksamt klarar sig. dock försöker jag få dom på rätt köl innan man släpper dom. men om det inte går???

    SvaraRadera
  10. Grattis till en fin fisk,Börjar bli riktigt trött på allt tjafs bertäffande c&r det måste väl vara upp till var och en att bedömma om detta är möjligt eller ej!!!!!Och innan man ger sig in i en disskusion om detta borde man väl vara så rakryggad att man namnger sig själv och inte gömmer sig bakom en anonym fasad.Tack för mej

    SvaraRadera
  11. Snygg gädda , gratttis !! // LJUSNE JPM / Peter !!

    SvaraRadera
  12. Jag tycker det är förjävligt Emil att du ska få skit för att du känner dig tvingad att avliva en fisk.Tänk om dom anonyma någon gång istället kunde klappa dig på axeln för dom hundratals gäddor du tackar för fighten och ger friheten igen. Det kommer ta lång tid för oss fritidsfiskare att respektera varandra om vi ska gnälla varenda gång något måste ta död på en fisk,oavsett art eller storlek. Jag kan garantera att för bara 20 år sedan returnerades nog inte en gädda över 5 kg i Ljusnans övre vattensystem(Bolnäs/Arbrå),så det går verkligen framåt,kanske inte så fort men ändå åt rätt håll. Samtidigt tror jag att många låtsas vara så otroligt perfekta och returnerar all fisk,men det är nog lättare att skriva det i en blogg än att göra det i verkligheten. Jag är övertygad om att Emil kan avgöra själv om en fisk ska tillbaks i sjön eller inte. Grattis till en fin gädda Emil.

    SvaraRadera
  13. Tack Fredde. Mycket bra skrivet.
    Skitfiske på dig.

    SvaraRadera
  14. vem är julgrisen???

    SvaraRadera