Bloggintresserade

tisdag 1 juni 2010

Dödlighet vid Catch & Release?

Äntligen har jag haft tid att läsa, Tobias Fränstams examensarbete för naturvetenskaplig kandidatexamen i Biologi, Catch & Release vid gäddfiske. Blödning, krokplacering och omgivningsfaktorers relation till sportfiskeinducerad mortalitet.

Studien utfördes 26 mars till 6 juni 2009 längs Sveriges ostkust i skärgårdsområden, främst i bevuxna grunda havsvikar i anslutning till land.

Totalt fångades 871 gäddor. Totalt korttidsmärktes 217 fiskar. Av dessa kunde minst två observationer erhållas på 161 gäddor. Nio märkta fiskar försvann helt och 46 fiskar tappade märkningen då de fastnade i tät vegetation.

Av 161 märkta fiskar med minst två observationer avled tre av fiskarna omedelbart och de två övriga inom 3h och 50min. All fisk som avled blödde svårt och var kritiskt krokad (gälar, aorta, svalg). Enbart krokplacering och blödning var signifikant beroende av fiskens överlevnad. Gädda krokad i ventralaorta hade en högre dödlighet än gäddor krokad i gälar, läpp. gom och svalg.
Av de kritiskt krokade gäddorna avled 0 % icke blödande, 0 % lätt blödande och 11 % av de svårt blödande gäddorna.

Läs hela studien i pdf-format på sportfiskarnas hemsida
Observera att för att uppnå så fina siffror för överlevnad gäller det att behandla fisken väl. Läs fiskeriverkets broschyr om att släppa tillbaka fisken levande.

En fin gädda på 9kg som får återgå till sitt rätta element

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar