Bloggintresserade

torsdag 29 januari 2009

Ismete 28/1

Igår var jag och Jens ut på en ismetestur på hemmavattnet Östersjön i Rengsjö.

Vi hade inte så höga förväntningar utan vi såg det mest som att det skulle bli skönt att bara få komma ut och råda bot på fiske-abstinensen.

Vi kommer fram till sjön strax efter Kl. 8 och plumsar ut genom 3 1/2 dm snö på isen. Vi borrar ett dussintal hål och sätter ut fem spön var apterade med mört i varierade storlekar.
Vi gör upp eld och sätter oss och väntar på första fällningen....................
Inget händer, vi går och kollar grejorna och allt är i sin ordning men inget händer.
Fru och barn kommer och hälsar på och tiden går.......
Strax före 11 bestämmer vi oss för att plocka ihop och röra oss hemåt. Jens hade bråttom hem till sitt båtbygge i garaget. Där kan vi snacka om en blivande trolling-pråm, 2,5 meter bred och 5,6 meter lång med trimaranskrov.

Vi får hoppas att isarna vattnar igenom snart så man slipper plumsa fram genom djupsnö.

Har ni varit ut på nån fisketur så skriv gärna i gästboken och berätta.

Skitfiske!!!

söndag 25 januari 2009

Vädergudarna förstörde fisketuren

Ismetet blev inställt idag. :(
Vädergudarna har blivit helt galna. De vräker ner en massa "lappmjäll". Så det var bara att ställa in dagens ismete. Synd med tanke på att månen stog rätt.

Jag kommer tillbaka.

Skitfiske på er!!!


lördag 24 januari 2009

Ev. ismete imorgon Söndag

Imorgon blir det dags för nästa ismetes pass. Jag och Jens har planer på att prova ett "nytt" ställe. Det är en ny plats för ismete för oss även om jag dragit ett flertal gäddor på 5-10kg där i närheten.
Månen står "rätt", så nu hänger det på vad vädergudarna har för planer. Det ryktas om att kung Bore ska spela ut sina krafter imorgon. Men dom har ju haft fel förut så vi håller tummarna.
Min känsla är att det inte är så bra fiske i ymnigt snöfall.

I'll be back!!!

lördag 17 januari 2009

Ismete/angling 17/1

Jag och Marcus var ut på Herten och ismetade och anglade igår. Vi hade följt väderprognoserna med spänning de senaste dygnen. Frågan var vad det skulle bli för tempratur. Vi har ju kläder mot kylan men det är värre för fisken. Jag har svårt att tro att gäddornas ögon och slemhinnor mår så bra i för sträng kyla. Med tanke på att vi ALLTID förespråkar Catch & Release så vill vi inte riskera att gäddorna skadas av iskall luft.

Nu hade vi tur med vädret som slog om från -15 till -5 under nattens gång.

Vi glider ut på isen och upptäcker att vi får sällskap. Alldeles intill där vi tänker fiska så är det en till som har samma planer. Vi borrar och sätter ut våra grejor. Redan då så märker vi att det inte kommer att bli samma fart som det brukar kunna vara här. För det brukar för det mesta alltid nappa efter att man har satt ut ett fåtal spön/don.

Vi ser att det nappar en hel del för "grannen". Plötsligt hör vi att han skriker. Vi tittar dit och ser att han drar upp en fin madam som han slänger på isen och sparkar IHJÄL!!!

En stund senare går vi över dit för att höra hur det går för han.

Vi står och tittar på några stelfrusna döda gäddor på isen samtidigt som han berättar att han tappat en betydligt större gädda än den största på isen som väger 5,5 kilo. Den bet av tafsen på hans angeldon när han skulle lyfta upp den ur hålet. Vad bra tänker jag för mig själv. Då får den i alla fall en chans att klara sig vid liv. Men frågan är om den klarar sig så länge med en angelkrok i munnen?

Vi summerar våran dag med endast 5 mindre gäddor redan kl.12 eftersom jag är tvungen att åka och jobba. Men innan vi åker så går vi över till "grannen" för att fota gäddorna han radat upp på isen.

"Grannens" gäddslakt!!!


Tänk om alla kunde tänka längre än näsan räcker och släppa tillbaka alla stora oskadade gäddor. Jag har inget emot folk som tar hem en matfisk då och då. Men har svårt att tänka mig att det smakar så gott med en "träig" gädda på över 5kg.


Hjälp till att arbeta för Catch & Release!!!


Jag uppmanar alla att svar på mina enkäter här på sidan.


SKITFISKE på er!!!




fredag 16 januari 2009

torsdag 15 januari 2009

Insändare till tidningen Ljusnan 7/8 2008

Nätfiske är rovfiske

Jag tycker att det är trevligt att Ljusnan publicerar bilder på barn och ungdomar som har fått fina fiskar, det uppmuntrar fler barn till en bra hobby.
Men när jag slår upp Ljusnan 5/8 så blir jag mycket upprörd. Det står storfiskare som överskrift och på bilden är det 80! st. abborrar som har en vikt på mellan 4hg och 1,5kg, i texten står det att fiskelyckan var minst sagt god när farfar tog med sig barnbarn ut på en nätfisketur. Jag och många andra sportfiskare skulle kalla detta för ROVFISKE!!!


Ljusnan, när ni publicerar sådant så uppmanar ni ännu fler barn och ungdomar att börja med nät-"fiske".


Att fritidsfiska med nät är något som inte hör hemma på 2000-talet, det är något som man höll på med för många år sedan för att få mat på bordet, idag så tror jag att alla har råd att köpa sin mat.
Min uppfattning är att de flesta som "fiskar" med nät är över 60 år och det är mycket upprörande att de i sin tur fostrar sina kommande generationer i detta rovfiske.

En Abborre som väger 1kg är 10-15 år gammal beroende på tillgången på föda m.m. och bär på ca. 260000 ägg. Tänk er, en kvarts miljon ägg i en abborrhona. Med tanke på de siffrorna så förstår nog de flesta vad rovfiske med nät kan göra med beståndet av abborre i en inte alltför stor sjö.


Vi måste alla hjälpas åt att värna om fisken i våra vatten, så även våra barn och barnbarn får njuta av en bra fisketur.



Farfar, vad är det för fel med att sitta i ekan och meta med dina barnbarn?


Sportfiskare

Emil Domanders



En fin abborre som naturligtvis fick simma tillbaka.

onsdag 14 januari 2009

Fler bilder

Gädda 7 kg från Östersjön Rengsjö

Loggan på båten

Gäddan som avgjorde Miekocupen på Orsjön

Oväntat besök vid trollingtur på Voxsjön

Vacker vy från Västersjön Rengsjö

Min dotter 9 år med gädda från Varpen

Några bilder

Här kommer lite bilder

Gädda 8 Kg från Herten

Välskapt gädda från Varpen


Isgädda 7,5 kg Från Herten

söndag 11 januari 2009

Äntligen en egen fiskesida

I väntan på att hemsidan blir klar (piketanic.se) så har jag startat denna blog.




Min blog kommer att handla om fiske, främst gäddfiske.




Att äga en egen båt hade länge varit en dröm för mig ända tills hösten 2006 då det blev verklighet. Jag köpte en gammal fallfärdig båt, 4,5 meter med katamaranskrov.










Den var senapsgul på utsidan och orange invändigt och så fick den se ut resten av båtsäsongen. Vintern kom och det var dags för det tuffa arbetet att måla om hela båten. Jag började med att riva ur all "inredning" (förarstol från en gammal VW och två låga lådor som det låg baksäten från VW på). Jag vände båten upp och ner och slipade, plastade, slipade spacklade slipade................... sen var det dags att måla botten. Grundade två ggr och strök bottenfärg i fyra lager. Sen var det dags att ta sig an sidorna. Eftesom att jag hade valt en 2-komponent färg till sidorna så blev jag tvungen till att slipa bort all gammal senapsgul skitfärg av 1-komponent. Jag ville ju få så slät och fin yta som möjligt så det krävdes en hel del jobb med pensel och slippapper. Resultatet blev rätt bra ändå.








Sen var det dags att vända upp båten på rätt köl och måla den upptill med en vit 1-komponent färg. Jag fick även hjälp av en kompis som är möbelsnickare med att bygga en bänk i fören med plats till förvaring. Den plastades sedan fast. Sedan blev det vit 1-komp. färg på allt invändigt med anti halk tejp på golvet. Jag monterade även en ny snurrbar förarstol, ny ratt, spöhållare, ekolod, lanterna, motorfäste för el-motor............ Jag köpte även en "ny" motor, Yamaha 40hk 4-takt från 2005. Motorn som satt på båten när jag köpte den var en Tohatsu 9,9 hk 2-takt från år 2000, så det blev "lite" skillnad på drag på båten med 30 hk till.

Nu till det sidan skulle handla om, FISKE.

Jag har hållt på med fiske, mer eller mindre, sedan jag var barn men det är först nu sen jag köpte båt som det verkligen har tagit fart på allvar. om jag säger så här: -Det går inte en dag utan att jag gör något som har med fiske att göra. Det kan röra sig om allt från att snoka runt bland fiskesidor på internet, se över fiskeutrustningen, planera nästa fisketur till att fiska.....

Nu i höstas så startade jag i lag med Jens Eriksson ett fisketeam som vi döpte PikeTanic, samma namn som båten. Den första tävlingen som vi ställde upp i var MIEKOcupen, en tvådagars trollingtävling på Orsjön. Den tävlingen går ut på att man fotar all gädda man får mot en måttplanka och sedan returnerar den oskadade fisken dit den hör hemma, i sjön. Man lägger ihop längden från de tre längsta gäddorna varje dag. Vi vann överraskande nog den tävlingen på 574cm, 53 cm före tvåan Team Mieko. Jag passade även på att kliva in 10 kilosklubben med ett nytt pb på 10,76 kg. Det var för övrigt en välorganiserad och mycket trevlig tävling med middag och föreläsning på Orbaden konferens av Mieko fishing's ägare och grundare Sven-Olov Larsson. Att det sedan var en catch & release tävling gör det ännu bättre. Fler sådana tävlingar!!!

Nu ska jag ta och tanka in lite bilder här på sidan så återkommer jag efter nästa ismetespass. Skitfiske på er.